I. UHLIARIK: Šéfovia nemocníc sa počas núdzového stavu neriadia Zákonníkom práce

29.11.2011 Bratislava

Bratislava 28. novembra (TASR) - Riaditelia nemocníc môžu už od utorka (29.11.) nariadiť konkrétnym lekárom výkon ich práce, na ktorý budú musieť nastúpiť po 1. decembri. Táto pracovná povinnosť sa bude týkať aj nadčasov a služieb. \"Riaditeľ sa v tomto prípade na túto určitú dobu nemusí riadiť Zákonníkom práce,\" uviedol dnes minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) však garantovala, že porušenie práv zamestnancom nemocníc nehrozí.

\"My sme mali v krízovom štábe samozrejme aj predstaviteľa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou z tohto dôvodu a môžem ubezpečiť všetkých občanov a pacientov, že budú prítomní v týchto nemocniciach práve preto, aby bolo všetko pod drobnohľadom a pod kontrolou. Ale to samozrejme nielen vo vzťahu k pacientovi, ale aj vo vzťahu k lekárom, aby k takýmto situáciám nedochádzalo,\" povedala Radičová.

Núdzový režim sa podľa nej nedotkne lekárov, ktorí nepodali výpovede a riadne robia v nemocniciach. Ovplyvniť by mal len zdravotníkov, ktorým trvá výpovedná lehota a ich povolania sú nevyhnutné pre riadne fungovanie na určených nemocničných oddeleniach.

\"V prípade, že riaditeľ nemocnice má akútnu potrebu alebo akútny nedostatok napríklad piatich neonatológov, uloží pracovnú povinnosť týmto piatim neonatológom... To sa týka lekárov, ktorí sú v pracovnom pomere a ktorí sú vo výpovednej lehote do 30. novembra. Keby tam ten lekár nebol napríklad 20. novembra, tak naňho sa to už neviaže,\" priblížil šéf rezortu zdravotníctva.

Takéto nariadenia sa podľa neho nedotkne platov týchto zdravotníkov. Tým, ktorí nariadenie nebudú rešpektovať však hrozia pokuty a \"väčšie postihy\", ktoré minister nechcel konkretizovať.
 

Vyberte región